vineri, 11 septembrie 2009

Clisura Dunarii


Iesirea din Cazanele Mici 

Clisura Dunării - partea cea mai spectaculoasă din traseul Dunării, se remarcă prin peisaje de o frumuseţe rară, prin diversitate biologică, prin vestigii culturale, ... toate incluse în Parcul Natural Porţile de Fier. Dintre obiectivele turistice ale zonei pot fi amintite: Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mânăstirea Mraconia, Peştera Ponicova, ...
.
Clisura Dunarii

Parcul Natural „Porţile de Fier” – Rezervaţie a Biosferei şi Patrimoniu UNESCO – include rezervaţiile, aflate în apropiere de Orşova, Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Gura Văii – Vârciorova … printre ariile protejate.
 

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici cuprinsă între munţii Ciucarul Mic şi Ciucarul Mare, abundă vegetaţia submediteraneană, dar şi plantele rare: fagul de Crimeea, fagul oriental, cărpiniţa, mojdreanul, tisa, laleaua cazanelor, ghimpele, brânduşa galbenă, alunul turcesc, păducelul negru, stânjenelul de stâncă, … În privinţa faunei, de asemenea, se poate întâlni o mare diversitate de specii: dihorul pestriţ, popândăul, potârnichea de stâncă, broasca dalmatică, ţestoasa de uscat, salamandra, scorpionul, egreta mică, rândunica de stâncă, …
> imagini pasari
> imagini flori
> imagini insecte
> imagini salamandra


Ophrys apifera                                  Tulipa hungarica 
Testudo hermanni
Defileul Dunării – „Cazane”
Cazanele Mici
Cazanele Mari
 
Dunărea traversează defileul carpatic între Baziaş şi Gura Văii, dar cel mai spectaculos peisaj, care lasă turiştilor impresii de neuitat, se găseşte între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului – zona „Cazanelor”. În aval de Dubova se desfăşoară Cazanele Mici, pe o lungime de 3,6 Km, iar în amonte – Cazanele Mari pe o distanţă de 3,8 Km. Relieful carstic din această regiune a favorizat dezvoltarea versanţilor abrupţi, dar şi formarea de numeroase peşteri.

Dunarea aval de Cazanele Mici
Dunarea aval de Cazanele Mici
Chipul lui Decebal, a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanţarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stâncos de la vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Dimensiunile sunt impresionante: statuia este înaltă de 40m şi lată de 25m, ceea ce o face cea mai mare din Europa.
Chipul lui Decabal

Mânăstirea Mraconia – situată la 15 Km de Orşova, a fost ridicată pe fostul loc de dirijare a navelor pe Dunăre numit „La balon”.
 „Pe valea pitorească a Mrăcunii, pe malul pârâului Mrăcunea, care se varsă în Dunăre, dăinuiau de sute de ani vestigiile străvechii mânăstiri româneşti cunoscută sub numele de Mânăstirea Mrăcunea, astăzi fiind o amintire în memoria credincioşilor şi cu supra titlul de Mânăstirea de sub ape. De fapt istoria merge cu multe sute de ani înainte, poate chiar înainte de anul 1000, …” (fragment din documentul expus la Mănăstire).
.
Manastirea Mraconia

Tabula Traiana, săpată în stâncă pe malul sârbesc, la ieşirea Dunării din Cazanele Mici, comemorează drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei.
Textul s-ar traduce astfel: : “Împăratul Cesar Nerva Traian Augustul, fiul divinului Nerva, învingător al germanilor, cel mai mare dintre preoţi, având pentru a patra oara puterea tribuniciară (anul 100 e.n.) părinte al patriei, consul pentru a treia oară, a refăcut drumul, după ce l-a adâncit în munţi şi i-a înlocuit podeaua”.
Tabula Traiana
Harta - Clisura Dunarii


 

10 comentarii:

  1. Superba zona...desi eu sint din alta zona a tarii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Very beautiful place and nice picture.

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria-Timisoara:
    Foarte frumoasa zona!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am petrecut 3 zile minunate la o pensiune din Clisura Dunarii. Desi primavara vremea este capricioasa, natura are un farmec aparte (padurea de un verde crud, pomii fructiferi infloriti, lalelele galbene de Cazane desfacute pe stanci,...). La obiectivele turistice amintite in postare as aminti si Pestera Veterani - prima pestera cartata, la care se ajunge doar cu barca.

    RăspundețiȘtergere
  5. am fost aici in urma cu mai multi ani, de la Orsova pana la Moldova Noua. un drum, carpit pe ici pe colo, dar cu peisaje de vis.

    Doru

    RăspundețiȘtergere
  6. Cazanele Dunarii - o zona frumosa sufocata de constructii/pensiuni. Ma mir ca au putut sa construiasca (cu avize) in regiune de frontiera, dar si intr-un Parc Natural. Se pare ca au dat spaga la greu, altfel ar fi fost demolate pana acum toate cladirile ridicate ilegal...

    Un cetatean indignat, nu turmentat
    (Feri pt. prieteni)

    RăspundețiȘtergere
  7. Clisura Dunarii este un vis.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca vreti doar sa dormiti, Clisura este intradevar un vis. Se simte lipsa de interes a autorităților. Obiectivele turistice din zona pot fi vizitate intr-o zi - doua, iar preturile la pensiuni rivalizeaza cu cele de pe Côte d'Azur.

    Felicitari pentru postare si imagini!

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.