duminică, 17 ianuarie 2010

Cazanele Dunarii de ieri si de azi


Cazanele Mari, vedere de pe Ciucarul Mare

Ştiaţi că...


… ţinuturile temutelor cataracte de pe Dunăre au fost numite „Cazane” pentru că în acele zone întunecate, cu versanţi înalţi şi abrupţi, Dunărea părea că fierbe.


… denumirile fluviului de-a lungul timpului au fost: “Istros” pentru argonauţi, „Phisos” pentru fenicieni, „Dunare – Donaris” pentru traco-geti, „Istrus – Histr – Danubius” pentru romani.


...”Lângă Porţile-de-fer ale Carpaţilor au esistat în vechime ... Cataractele cele periculóse ale Dunărei, acea barieră de stânci, ce se ridică din adâncimile albiei şi produc o precipitare formidabilă a curentului şi vertejuri violente.” (N. Densuşeanu, Dacia preistorică,1913).


...primele relatari despre cataractele Dunării de la Porţile de Fier, le-a făcut Homer care le localiza la Okeanos Potamos (Istru), acolo unde, după Hesiod, a fost aruncat într-o cavernă adâncă balaurul  care speriase zeii Olimpului.  


...”«De primejdia acestor stânci», scrie Homer, «nu a scăpat nici o corabia omenescă din câte se au încercat se trecă pe aici. Tablele lor s'au sfărâmat şi valurile apei cu vârtejurile lor cele violente le au înghiţit dimpreună cu corpurile ómenilor. Numai o singură corabia de mare s'a străcurat pe aici, Argo, cea mai ilustră dintre tóté, când s'a întors de la Aeta, şi ea de sigur ar fi fost isbită de petrele cele mari , însă zeiţa Junona a ajutat'o ca să trecă, fiind-că iubia pe Iason». Aceste stânci atât funeste navigaţiunii din aşa numitul Oceanos potamos erau cataractele Istrului.” (N. Densuşeanu, Dacia preistorică,1913).



… prin construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I nivelul Dunării s-a ridicat cu 20-40m.


… zona Cazanelor este declarată de specialişti monument unic al naturii în Europa.


… adâncimea Dunării în Cazane atinge 120 m, iar lăţimea fluviului pe alocuri este de 150 m.


… Defileul Dunării este cel mai lung defileu din Europa şi unul dintre cele mai spectaculoase de pe continent.




 
 

 








6 comentarii:

  1. Beautiful photos and a very interesting place.
    Thanks!

    RăspundețiȘtergere
  2. Preciosas imagenes.
    Saludos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesante şi bine documentate, poveste care ne învaţă aspecte ale Dunării, cunoscut pentru mine. A hug.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hello Claudia, thanks for your visit..Wish you a very happy week ahead!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiam ca, la un moment dat, si J. Cousteau a fost interesat de regiune. Ce stii despre asta?

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.