***
Busteni
In dimineata de sambata am plecat hotarati din Sinaia spre Busteni unde doream sa facem o plimbare cu telecabina. Dupa 7 Km de mers in coloana pe DN1 am dat peste ”Poarta Bucegilor”, cum mai este numita statiunea. Telecabina Busteni – Babele nu functiona, asa ni s-a spus, din cauza vremii nefavorabile, dar se pare ca avea totusi program preferential. Ceea ce pentru muritorii de rand era periculos, pentru ”baietii de bani gata” nici nu se punea problema.
Telecabina, cu o capacitate de 25 de persoane, parcurge aproximativ 4300 m cu o diferenta de nivel de 1200 m si faciliteaza accesul la Babele si Sfinx, monumente ale naturii sau, dupa unii, marturii ale unor vechi civilizatii.
Locul era impanzit de ”mici intreprinzatori” care organizau excursii cu ”gipanele” prin imprejurimi contra sumei de 100 RON de persoana. Sa fi fost o intelegere intre administratorii telecabinei si mici afaceristi?
Oferta localitatii a fost si este generoasa:trasee alpine, partii pentru sporturile de iarna, Biserica Domneasca (1887-1889), Fabrica de Hartie (1880), primul funicular din Europa (1906) care transporta busteni pentru fabrica de Hartie, Crucea Eroilor (1926-1928),...
***
Castelul Bran
Istoria caselului ridicat strategic pe o stanca în Pasul Bran-Rucar este tumultoasa: initial a fost o cetate de lemn construita intre 1211-1225 dH cu scop militar de cavalerii teutoni, in 1377 a fost reconstruita din piatra de sasi pentru supravegherea drumului comercial, la sfarsitul secolului al XIV-lea se instaleaza aici o garnizoana de mercenari ai regalitatii maghiare, la inceputul secolului al XV-lea este data in posesie domnitorului Mircea cel Batran pentru consolidarea granitei dintre Transilvania si Muntenia, in 1426 este incredintata principelui din Transilvania,...
Vedere din turn
Castelul Bran
La intrarea in castel sunt bazaruri cu suveniruri inedite, multe construite pe baza mitului lui Dracula - personaj imaginar reliefat de Bram Stoker.
***
Imagini luate din autocar:
***
Mausoleul eroilor de la Mateias, pe culoarul Bran-Rucar-Campulung Muscel, a fost ridicat in cinstea eroilor care si-au pierdut viata in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial.
***
... si craterele din asfalt pentru care platim taxa de drum.
beautiful place
RăspundețiȘtergerePrecioso y completo reportaje que nos transporta a esas tierras y lugares. Un abrazo
RăspundețiȘtergereHello my friend, to a joyful present and a well remembered past.
RăspundețiȘtergereNice photos.