sâmbătă, 27 februarie 2010

1 Martie

 Un simbol al primaverii, al ”revenirii” la viata


La geto-daci anul nou incepea cu 1 Martie, poate si din aceasta cauza, la noi s-a pastrat obiceiul, in aceasta perioada, de a ura de bine celor apropiati.


Martisorul (un buchet de ghiocei, o moneda,...) legat cu un snur - doua fire rasucite, colorate in alb si rosu, ce simboliza impletirea contrariilor: lumina-intuneric, iarna-vara, frig-cald..., - se pastra sau se purta pana cand apareau primele semne ale biruintei primaverii.


Mama de 1 Martie, spre amuzamentul meu de om crescut la oras, deschidea larg ferestrele, scotea asternuturile si le batea simbolic, zicand ”Primavara in casa, puricii a saptea casa!”. Mi-a explicat mai apoi ca la ea la tara, in aceasta zi, exista obiceiul sa se scoata pe veranda toate tesaturile lucrate peste iarna de nevasta si de fetele din casa. Dupa ce erau lasate la soare, dar si la admirat, aproape intreaga zi, tesaturile erau scuturate ...si se facea strigarea amintita de mama. ”Primavara in casa” era o urare de innoire, de prospetime, iar ”puricii a saptea casa” indica inceperea curateniei fizice, dar si morale, de altfel, sunt urari cu adanci conotatii spirituale date de anotimpul sperantelor.


Primavara in casa!


12 comentarii:

  1. Bellísima flor de la incipiente primavera,

    que no tarde mucho en venir y nos abandonen estas lluvias...

    buen fin de semana, Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Clean and fresh and ready for spring!

    RăspundețiȘtergere
  3. Great pictures and a very interesting post!

    RăspundețiȘtergere
  4. Beautiful Page. Lovely Pictures...Kisses and Hugs From Chennai India

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am stiut ca anul la geto-daci incepea la 1 martie. E bine de stiut.
    Dar si mai interesant ar fi cine statea la a saptea casa de voi ... unde se duceau purecii :D (mi-a placut mult vorba asta si nu m-am putut abtine)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pt. Robert
    ;) ...si eu o intrebam pe mama: daca noi trimitem puricii la a saptea casa, inseamna ca noi scapam de ai nostrii, iar la noi vin de la altii? O alta varianta, daca scutura toata lumea asternuturile se curata toata localitatea de insecte? (Din ciclul ”Copii spun lucruri trasnite”):D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ha, ha! Foarte tare! Uite, eu la asta nu m-am gandit!
    Si sa nu uit: LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc pentru urarile postate pe blog, ... si sa ne bucuram de o primavara eterna!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hi, thanks for visiting my blog and your nice comments on the photos. Take care!

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.