Un simbol al primaverii, al ”revenirii” la viata
La geto-daci anul nou incepea cu 1 Martie, poate si din aceasta cauza, la noi s-a pastrat obiceiul, in aceasta perioada, de a ura de bine celor apropiati.
Martisorul (un buchet de ghiocei, o moneda,...) legat cu un snur - doua fire rasucite, colorate in alb si rosu, ce simboliza impletirea contrariilor: lumina-intuneric, iarna-vara, frig-cald..., - se pastra sau se purta pana cand apareau primele semne ale biruintei primaverii.
Mama de 1 Martie, spre amuzamentul meu de om crescut la oras, deschidea larg ferestrele, scotea asternuturile si le batea simbolic, zicand ”Primavara in casa, puricii a saptea casa!”. Mi-a explicat mai apoi ca la ea la tara, in aceasta zi, exista obiceiul sa se scoata pe veranda toate tesaturile lucrate peste iarna de nevasta si de fetele din casa. Dupa ce erau lasate la soare, dar si la admirat, aproape intreaga zi, tesaturile erau scuturate ...si se facea strigarea amintita de mama. ”Primavara in casa” era o urare de innoire, de prospetime, iar ”puricii a saptea casa” indica inceperea curateniei fizice, dar si morale, de altfel, sunt urari cu adanci conotatii spirituale date de anotimpul sperantelor.
Primavara in casa!