marți, 2 august 2011

Cicada - ”greierele”din copac - Lyristes plebejus

Lyristes plebejus

Clasa: Insecta
Ordinul: Hemiptera
Familia: Cicadidae
Specia: Lyristes plebejus

Desi am auzit-o, in fiecare vara, cantand in padurea prin care imi place sa ma plimb, nu am stiut ce vietate poate scoate asemenea sunete. Cati nu v-ati intrebat de sunetele asurzitoare, neintrerupte, de greier prin copac?
Zilele trecute am pozat o insecta - mie mi s-a parut inspaimantatoare, invatata fiind doar cu fluturi si libelule - pe care am incercat s-o identific. Asa am aflat ca am de-a face cu o cicada.


In familia Cicadidae se cunosc peste 1500 de specii care traiesc in vegetatia ierboasa din deserturi, pe pajisti sau in paduri. La noi in tara sunt intalnite mai frecvent in regiunile calcaroase, in padurile de stejar, unde se hranesc cu sucuri vegetale.

Cicadele au doua perechi de aripi membranoase, capul masiv dotat cu antene scurte, doi ochi compusi proeminenti, iar intre acestia trei ochi simpli (ocelli) mici. Au aparatul bucal adaptat pentru intepat si supt.

Masculii cicadelor emit sunete stridente cu ajutorul unor membrane vibratoare - unele subtiri, altele groase - care sunt puse in miscare de muschii de la baza abdomenului.  Astfel, la fiecare contractie sau relaxare a muschilor se produce cate un sunet. Acesta este amplificat in cavitatile interne, dar si modulat prin pozitionarea abdomenului.

Fiecare specie de cicada are propriul cantec distinctiv. Pe cel al cicadei din fotografie il puteti asculta pe pagina de aici a site-ului www.cicadasong.eu.

6 comentarii:

  1. Very nice photo's Claudia

    greetings, Joop

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima data cand am fost in Grecia cu masina, am crezut ca s-au stricat placutele de frana.
    Dupa un timp, la o cafenea, un grec ne-a aratat
    o Cicada....ha ha
    Sunetele stridente erau ale Cicadelor de pe camp si din copaci...
    Faina imagine!
    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. numai un mare fraier poate face o asemenea confuzie,nu e de mirare ca din ferentari ai ajuns in grecia...vantul bate-l vina...

      Ștergere
  3. Lovely macro photo, well done!
    Greetings from Sweden
    /Ingemar

    RăspundețiȘtergere
  4. ...si pe aici, prin Caras, ”canta” cu sarg :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar nu am crezut ca o insecta poate sa cante...
    Mai bine iti zic despre fotografie: foarte reusita, desi specimenul este foarte ... nereusit :D

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.