joi, 14 iulie 2011

Cum se fotografiaza fulgerele
Despre fulgere

Fulgerele si trasnetele -fenomene atmosferice impresionante, apar datorita diferentelor de potential ca descarcari electrice intre doi nori, in interiorul aceluiasi nor sau intre nor si sol.

Culoarea fulgerului depinde de temperatura lui, de umiditatea, de gazele sau de praful din atmosfera.  De obicei, fulgerele albastre indica prezenta grindinei, cele rosii intr-un nor indica ploaia, cele galben-portocaliu apar cand exista o concentrare mare de praf in aer, iar cele albe cand umiditatea este scazuta. De asemenea, fulgerul are temperaturi diferite pe lungimea sa, ceea ce face sa difere culoarea:  pe ramurile mai reci este rosiatica, iar pe cele mai fierbinti alb - albastra.
De multe ori cand trasnetul loveste un obiect de la sol, pe ultimii zeci de metrii descarcarea electrica este rosie sau portocalie.

Fulgerul are in medie 4-5 descarcari cu durata de 0.01s, urmate de descarcarea principala de 0.0004s, dupa care urmeaza o scurta pauza si fenomenul se reia. Lungimea lui poate fi de 1-3 Km.Cum se fotografiaza fulgerele

Mai intai de toate trebuie sa stiti ca,  tehnicile folosite difera in functie de momentul zilei in care se realizeaza fotografia sau de aparatul folosit (DSLR sau compact).

Pentru a imortaliza un fulger este necesar ca aparatul sa fie montat pe un suport fix sau pe un trepied, sa folosim o telecomanda sau un declansator, sau pur si simplu, sa utilizam optiunea de declansare automata la 2-10 secunde.

Cele mai spectaculoase imagini se obtin pe timp de noapte. Diafragma si timpul de expunere trebuie corelate astfel incat sa se obtina rezultate cat mai bune. La aparatele DSLR se folosesc timpi de expunere cat mai mari (de ex., 30 s, vezi aici), iar la cele compacte mai mici (de ex., 1 s) dar cu declansare in rafala pe toata durata furtunii (vezi ”Furtuna de mai”).

Exemple de setari:

Camera: Nikon D90
F-stop: f/7.1
Timp expunere: 20 sec.
ISO: 200
Program de expunere: Manual

Camera: Canon PowerShot A520
F-stop: f/2.6
Timp de expunere: 1 sec.
ISO: 100
Program de expunere: ManualIn functie de culoarea fulgerelor, de camera foto si de setarile utilizate, aceeasi imagine poate aparea cu nuante de albastru, violet, rosu sau portocaliu. Multe aparate de fotografiat digitale pot salva imaginea in format RAW care contine toate informatiile furnizate de procesor. Acest lucru permite ca setarile sa fie corectate ulterior printr-un program de editare de imagini. (Obs., eu am folosit formatul .jpeg)


Alte imagini cu fulgere de pe blog:
>>Lumini si umbre
>> Fulgere in noapte
>>O noapte cu fulgere
>>Furtuna de mai

18 comentarii:

 1. Great shots ang very helpful advice.

  RăspundețiȘtergere
 2. Fantastic shot.... good work Claudia.

  greetings, Joop

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoasa prezentare. Cadre reusite.

  RăspundețiȘtergere
 4. Hi Claudia
  Great Lightning shots showing the different Temperatures that lightning has and the information was really good.
  I like these very much.
  Have a Lovely weekend.

  RăspundețiȘtergere
 5. Excellent shots ! That is not easy to catch these on "film".

  RăspundețiȘtergere
 6. De abia astept urmatoarea furtuna...
  Mai ales ca pe caldurile astea e foarte dificil sa stai in casa.

  Un tutorial excelent. Multumesc, Claudia!

  RăspundețiȘtergere
 7. asa e; ai dreptate; bravo ptr postare

  RăspundețiȘtergere
 8. You are good, I was never able to get them !

  RăspundețiȘtergere
 9. Din cand in cand mai intru pe blogul tau paradiziac si de fiecare data am emotii. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 10. excelente trabajo, personalmente no me animaría a tomar fotos en una tormenta eléctrica, así que eso le da mas merito a tu trabajo, Bravo!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Wow, stunning photos!
  Greetings from Sweden
  /Ingemar

  RăspundețiȘtergere
 12. well captured some lovely lightening images.

  RăspundețiȘtergere
 13. Ultima fotografie mi se pare cea mai speciala. Multumim pentru poze si pentru informatii!

  RăspundețiȘtergere
 14. gratuluję refleksu.., świetna seria!!

  RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.