Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus)
Ordinul: Pelecaniformes
Familia: Phalacrocoracidae
In Romania traiesc trei specii de cormoran: cormoranul mare (Phalacrocorax carbo), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) si cormoranul motat (Phalacrocorax aristotelis).
Stiati ca...
...dupa fiecare scufundare, cormoranii sunt nevoiti sa stea cu aripile intinse pentru a-si usca penajul deoarece nu au glande uropigene (glande cu rol în secretia unei substante pentru impermeabilizarea penajului)?
...cea mai raspandita specie de cormoran din Europa este cormoranul mare?
...sunt doua subspecii de cormoran mare: rasa atlantica Phalacrocorax carbo carbo si rasa continentala Phalacrocorax carbo sinensis?
...se hranesc cu 400-600 g de pește zilnic, iar cel mai frecvent sunt consumați pesti între 10 și 25 cm lungime, dar si exemplare ajungand pana la 60 cm?
...unii oameni, din pacate si cu functii in UE, considera ca aceste pasari s-au inmultit foarte mult (probabil la 1,7-1,8 milioane (???) de cormorani in Europa) si pun la cale strategii de reducere a zonelor de reproducere a cormoranilor. ”Alte măsuri disponibile, cum ar fi distrugerea cuibarelor, perturbarea păsărilor în perioada de reproducere sau stropirea ouălor cu petrol, au necesitat, din diferite motive, prea mult timp sau prea multe fonduri sau au fost prea controversate politic pentru a fi utilizate sistematic. ...s-a evidențiat faptul că, în condițiile unui consum zilnic de 400-600 g de pește, aceste păsări fac să dispară anual peste 300 000 de tone de pește din apele europene.” (http://www.europarl.europa.eu/ - Documentul de lucru 731491ro) Dar cate tone de peste dispar din apele Terrei datorita elementelor poluante deversate de colosii industriali sau de clientela dumneavoastra, domnilor?
Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus)
Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus)
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) - aprox. 90 cm lungime
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo)
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo)
Update: 31.07.2011
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo)
Ciao Claudia,sono dei magnifici animali,la Sardegna ne è piena,e in estate non è inusuale tovarsi a nuotare con alcuni di loro che sguazzano al tuo fianco!
RăspundețiȘtergereBel post!
Buona serata
Francesco
Hi Claudia Great to see the Pygmy Cormorant in your images, we do not have this species here in the uk and have only seen photo's of them. W edo have the Great Cormorant Which is very common.
RăspundețiȘtergereI also enjoyed the last post on the Black Headed Gulls, you have some great flight shots there.
Take Care and have a lovely week.
Nice moments for a beautiful picture,
RăspundețiȘtergerespecially the first one !
greetings, Joop
What a fun opening shot! I love the splashes.
RăspundețiȘtergereFoarte, foarte interesant! Cormoranul motat este mai "cu mot" si nu se lasa fotografiat?
RăspundețiȘtergereVery nice series.Greetings Andrzej.
RăspundețiȘtergere@ Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA
RăspundețiȘtergereCormoranul motat cred ca nu a ajuns inca la Orsova!