duminică, 18 iulie 2010

Prelucrare foto: Efectul de blur

 Efectul de blur se poate realiza din setarile aparatului. Se stie ca, diafragma influenteaza cantitatea de lumina care ajunge pe senzorul aparatului foto, ...si deci,  controleaza profunzimea de camp. Astfel, daca folosim o deschidere mare a diafragmei (de ex., f/2.8, f/4, f/5.6,... - depinde si de obiectiv) se obtine o imagine clara in planul focalizat, iar restul neclar.  Daca folosim o diafragma mai inchisa (de ex., f/22, ...) obtinem o profunzime mai mare. Totul depinde de ceea ce vrem sa scoatem in evidenta sau sa transmitem privitorului.

 
Crin1: f/6.3, 1/125sec., ISO 250       Crin2: f/9, 1/125 sec, ISO 1250

 _________________

Efectul de blur in Photoshop

Tutorialul se adreseaza incepatorilor, dar si celor mai avansati in utilizarea Photoshop-ului, pentru prelucrarea imaginilor. Pentru exemplificare am folosit o poza realizata in 29.07.2008 cu Canon PowerShot A520.

Dupa prelucrare:

Inainte:




P1: Se selecteaza, in functie de imagine,
-fie partea in care va apare efectul de Blur (pentru simplificare in exprimare o numesc Partea Blur) cu Quick Selection Tool, Magic Wand Tool, Pen Tool sau Select>Color Range..., urmata de o selectare inversa: Select>Inverse sau Shift+Ctrl+I,
-fie partea care va ramane neprelucrata (Partea NonBlur).

Obs.: Pentru imagini cu prim planuri apropiate, ca petalele unei flori, se poate utiliza si selectii repetate cu Marquee Tool pentru diferite Feather:__px.



P2: Se copiaza Partea NonBlur si se lipeste intr-un nou Layer. Pentru acest lucru este suficient Ctrl+C si Ctrl+V.

P3: Se verifica noul strat (Layer 1) prin deselectarea vizibilitatii imaginii Background. Surplusul de informatie se poate pune in evidenta folosind Zoom Tool (Z), si se poate scapa de acesta cu Eraser Tool.



P4: Imaginea originala, cea denumita Background, se dubleaza: Layer> Duplicate Layer sau in fereastra Layers se trage Background pur si simplu peste Create new layer, astfel avem o copie de siguranta si putem sa revenim asupra unor elemente, daca este necesar.




P5: Se aplica efectul de blur asupra lui Background copy: Filter>Blur>Gaussian Blur. In fereasta aparuta, pentru Radius am ales 47 pixels.



P6: Daca vreo portiune din Partea NonBlur este lipsa, se revine asupra imaginii Background, si se repeta P1 si P2 pentru acel element de imagine.



P7 (facultativ): Layer> Merge Visible, uneste partile vizibile intr-un singur strat (Layer).

P8 (facultativ): Corectia imaginii se poate realiza prin Image> Adjustments>Curves sau Ctrl+M.

P9: File> Save As...


Alte efecte de blur:

Inainte
Efect Radial
Pentru selectie se poate utiliza si Quick Mask pentru zonele protejate (Partea NonBlur). Apoi se aplica Filtre>Blur>Radial Blur...

6 comentarii:

  1. Nice close-up Claudia.

    greetings, Joop

    RăspundețiȘtergere
  2. superinteresante, la clase de los efectos sobre las fotos


    un abrazo, Claudia

    feliz verano!

    RăspundețiȘtergere
  3. gracias por el tutorial.

    El resultado es impresionante.

    Besos

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant si util articol,Claudia.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite asa m-ai scos din ceata.. prietenii stiu de ce!.
    Aplic la urmatoarele sa vedem ce iese.

    Thank you, thank you, thank you!

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.