marți, 23 martie 2010

Salamandra


Primavara te imbie cu parfumuri suave si triluri vesele la plimbari in natura. Intr-o astfel de iesire am dat peste o vietate necunoscuta mie la acel moment, desi credeam ca stiu fiecare colt din padurea de langa casa. Cu trup asemanator soparlei, de aproximativ 20 de cm lungime, cu pete galbene pe o piele lucioasa de culoare neagra, creatura se deplasa greoi de-a lungul unui parau. Surpriza intalnirii a fost mare pentru amandoua, eu cu maini tremurande de abia am reusit sa fac o poza, ea ascunzandu-se repede sub crengile imbibate cu apa. Am asteptat un timp dar nu s-a mai aratat. Vazand usurinta cu care sta sub apa am tras concluzia ca este o amfibie, lucru care m-a ajutat ulterior s-o identific.


In aria protejata de Parcul Natural Poțile de Fier printre speciile de amfibieni sunt enumerate si salamandrele, sau mai bine spus specia Salamandra salamandra. Acestea sunt bine reprezentate in Peninsula Balcanica, in Carpati, in estul Germaniei, in nordul Italiei si in sud-estul Frantei.

Dar dupa ce am studiat imaginile din ghidul de la pagina http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml
am ajuns la concluzia ca salamandra din imaginea mea ar putea fi si Salamandra infraimmaculat, desi este precizata o alta arie de raspandire.

Dupa ce se deosebesc?

O poza nereusita cu salamandra, dar se poate observa dispunerea petelor galbene.

9 comentarii:

  1. Thanks for your coment in my blog Claudia.
    About this photos, you have found a real nice "model" to get a great photo. I for a long time don`t see a salamadra on live.
    Have a nice day!

    RăspundețiȘtergere
  2. che bella salamandra,se ne trovano così poche....

    RăspundețiȘtergere
  3. Nice color salamander. Have a wonderful day.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salamanders are cool and you've got some great shots there.

    RăspundețiȘtergere
  5. Love those image, we usually see them in setup's ;) Nice to see them in natural habitat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Really wonderful blog...
    Really...!!
    Congratulations

    RăspundețiȘtergere

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.