marți, 29 decembrie 2009

Papadia

Taraxacum officinale sau păpădia, din familia Asteraceae, crește pretutindeni și înflorește din aprilie până în septembrie. Este o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile curative în bolile biliare şi în cele hepatice.




vineri, 18 decembrie 2009

Prelucrare foto sau nu?



           Prelucrarea fotografiilor digitale este un fapt discutabil, sunt păreri pro și contra, dar trebuie să recunoaștem că sunt unele programe care pot face minuni la acest capitol. De departe, cele mai bune sunt considerate Adobe Photoshop, Paint Shop Pro, Gimp, Photoimpact,… Acestea ajută la corectarea greșelilor tehnice de încadrare, de expunere, de claritate, de contrast sau de culoare, dar și la aplicarea filtrelor de lumină sau artistice. Cei care sunt împotriva editării digitale cred că fotografia prelucrată se transformă într-o altă formă de exprimare, neconformă cu realitatea, și că este alterată latura artistică. Oare până unde se poate merge cu prelucrarea?


1. Fotografia
2. Fotografie prelucrată: Auto-color
3. Fotografie prelucrată: Auto-contrast
4. Fotografie prelucrată: Auto-tone
5. Fotografie prelucrată: Paper Toner
6. Fotografie prelucrată: Pro-contrast
7. Fotografie prelucrată: Tonal-contrast
8. Fotografie prelucrată: Filter, Texture

miercuri, 16 decembrie 2009

marți, 15 decembrie 2009

Prima zapada 2009

Dimineața, mare mi-a fost bucuria când am văzut mantia albă de nea ce acoperea brazii din fața casei, dar și pământul. Ningea!




”Prima zapada va veni
Și nimeni nu va ști
Când se va arata
Primul fulg de nea” (Prima zăpadă – Proconsul)

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Deasupra crestelor

Într-o plimbare pe Clisura Dunării, în apropierea localității Svinița, am zărit spre coama dealului un vultur care scotea sunete ascuțite și dădea ocol, probabil, unei prăzi. Am încercat să iau câteva instantanee, nu foarte reusite... Ajunsă acasă am căutat pe net informații despre speciile de vulturi care trăiesc în zonă, iar cu această ocazie am aflat de vulturii din zona Parcului Natural Portile de Fier... Cel pe care l-am pozat oare este sorecar?





- Este Circaetus gallicus (Serpar), multumesc lui Floren pentru lamuriri.




joi, 10 decembrie 2009

Râu de munte

Apa cristalină din izvoarele de munte lasă forme frumos desenate în albia de calcare, crează jocuri de culori și lumini care impresionează ochiul și sufletul. Imaginile de mai jos au fost luate în vară pe un pârâu din apropierea Sviniței, regiune cunoscută de calcare feruginoase roșii.

De la izvor
De la izvor
De la izvor
De la izvor
De la izvor

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.