marți, 23 martie 2010

Salamandra


Primavara te imbie cu parfumuri suave si triluri vesele la plimbari in natura. Intr-o astfel de iesire am dat peste o vietate necunoscuta mie la acel moment, desi credeam ca stiu fiecare colt din padurea de langa casa. Cu trup asemanator soparlei, de aproximativ 20 de cm lungime, cu pete galbene pe o piele lucioasa de culoare neagra, creatura se deplasa greoi de-a lungul unui parau. Surpriza intalnirii a fost mare pentru amandoua, eu cu maini tremurande de abia am reusit sa fac o poza, ea ascunzandu-se repede sub crengile imbibate cu apa. Am asteptat un timp dar nu s-a mai aratat. Vazand usurinta cu care sta sub apa am tras concluzia ca este o amfibie, lucru care m-a ajutat ulterior s-o identific.


In aria protejata de Parcul Natural Poțile de Fier printre speciile de amfibieni sunt enumerate si salamandrele, sau mai bine spus specia Salamandra salamandra. Acestea sunt bine reprezentate in Peninsula Balcanica, in Carpati, in estul Germaniei, in nordul Italiei si in sud-estul Frantei.

Dar dupa ce am studiat imaginile din ghidul de la pagina http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml
am ajuns la concluzia ca salamandra din imaginea mea ar putea fi si Salamandra infraimmaculat, desi este precizata o alta arie de raspandire.

Dupa ce se deosebesc?

O poza nereusita cu salamandra, dar se poate observa dispunerea petelor galbene.

sâmbătă, 20 martie 2010

Premiu

Multumesc pentru acest premiu oferit de José Ramón (Spania) http://creatividadeimaginacinfotosdejosramn.blogspot.com/ ,
care la randul lui a fost premiat de un blog prieten din Brazilia:
http://degraucultural.blogspot.com/


Ofer si eu acest timbru pentru comentariile postate pe blogul meu de proprietarii urmatoarelor bloguri:

 1. http://andreeajurna.blogspot.com/
 2. http://amatamari.blogspot.com/
 3. http://fmtodoparidas.blogspot.com/
 4. http://kerapu-harimau.blogspot.com/
 5. http://guarena.blogspot.com/
 6. http://faunaorientalleonesa.blogspot.com/
 7. http://jefffarabeephotography.blogspot.com/
 8. http://pizarroguarena.blogspot.com/
 9. http://colours-sounds.blogspot.com/
10.http://coltisorderai.blogspot.com/

Lista ar putea fi mult mai lunga, imi cer scuze pentru blogurile pe care nu le-am mentionat. Data viitoare...

joi, 18 martie 2010

Prietena mea, veverita

”Sciurus
Veverita (Sciurus vulgaris)

          Aproape de fiecare data cand intru in padurea de langa casa sunt intampinata de o veverita cu blana neagra si pete albe pe piept, cu coada stufoasa si lunga, zglobie, care ma impresioneaza cu acrobatiile facute printre crengi. Uneori ne intalnim si la cules de alune sau de castane comestibile, iar harnicia uneia isi spune cuvantul in cantitatea de recolta ramasa celeilalte - desigur glumesc, este suficienta pentru fiecare.
          Am vrut de multe ori sa o fac vedeta, o cautam cu privirea printre ramuri si cu aparatul foto pregatit, dar ea ma urmarea de la distanta de pe alte crengi, iar in momentul in care o localizam disparea. Se lasa greu fotografiată, și totuși...

Prietena mea, veverita

      Ieri, in plimbarea mea prin padure am sperat s-o reintalnesc. Nu s-a lasat mult asteptata, dar parea mai sfioasa ca niciodata. Se pare ca incercam amandoua sa ne bucuram de primavara, de renasterea naturii, ...iar timiditatea ei sporita mi-am explicat-o in momentul in care am inaintat pe alee. Indignarea si intristarea au pus stapanire pe mine, m-am simtit ca o picatura pierduta in oceanul nepasarii la dezastrul facut de inconstienta omului :
...copaci taiati, si gandul mi-a zburat la prietena mea, veverita, care va fi privata, in curand, de zbenguiala si de hrana;

Copaci taiati
Plamanii Terrei

...gunoaie imprastiate pe toate vaile, din prostia turistilor, dar si a autoritatilor, care pe langa aspectul dezolant sunt si un focar de infectie. Se pare ca uitam de avertizarile oamenilor de stiinta care spun ca pungile de plastic se degradeaza in aproximativ 450 de ani, iar polistirenul si sticla niciodata. Acestea vor ramane marturie a ”civilizatiei” noastre peste timp. Urmasii vor putea amenaja ”in aer liber” (daca va mai fi la liber) muzee peste muzee cu preferintele  noastre culinare si cu felul nostru de trai.

Gunoaie - vor putea fi vazute si dupa ce... eu si veverita nu vom mai fi

Iar exemplele inconstientei umane ar putea continua.

***
Sa inchei, totusi, cu cateva imagini optimiste facute in timpul plimbarii:

Printre crengi uscate zambeste Primavara

Izvor

mesteacan
Mesteacan





miercuri, 17 martie 2010

Primele flori de primavara

Viorea Scilla bifolia
Viorele (Scilla bifolia) - 1600x1200
Viorea (Scilla bifolia)

Primule - 1600x1200

Brândușe galbene (Crocus moesiacus)

Brândușe galbene (Crocus moesiacus)

Brândușe galbene (Crocus moesiacus) - 1600x1200

Brebenel (Corydalis solida)

Untisor (Ranunculus ficaria)

Tamaioare (Viola odorata)

Tamaioare (Viola odorata)

Forsythia

Flori de corn (Cornus mas)

Mugurasi

>> Branduse galbene (Crocus moesiacus)

marți, 9 martie 2010

Sticletele






Sticletele (Carduelis carduelis), cu penele frumos colorate in rosu, cafeniu, alb si negru, desi ierneaza la noi, este considerat un vestitor al primaverii datorita trilului deosebit din aceasta perioada.

>> Carduelis carduelis (Sticlete)

***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.