duminică, 17 ianuarie 2010

Cazanele Dunarii de ieri si de azi


Cazanele Mari, vedere de pe Ciucarul Mare

Ştiaţi că...


… ţinuturile temutelor cataracte de pe Dunăre au fost numite „Cazane” pentru că în acele zone întunecate, cu versanţi înalţi şi abrupţi, Dunărea părea că fierbe.


… denumirile fluviului de-a lungul timpului au fost: “Istros” pentru argonauţi, „Phisos” pentru fenicieni, „Dunare – Donaris” pentru traco-geti, „Istrus – Histr – Danubius” pentru romani.


...”Lângă Porţile-de-fer ale Carpaţilor au esistat în vechime ... Cataractele cele periculóse ale Dunărei, acea barieră de stânci, ce se ridică din adâncimile albiei şi produc o precipitare formidabilă a curentului şi vertejuri violente.” (N. Densuşeanu, Dacia preistorică,1913).


...primele relatari despre cataractele Dunării de la Porţile de Fier, le-a făcut Homer care le localiza la Okeanos Potamos (Istru), acolo unde, după Hesiod, a fost aruncat într-o cavernă adâncă balaurul  care speriase zeii Olimpului.  


...”«De primejdia acestor stânci», scrie Homer, «nu a scăpat nici o corabia omenescă din câte se au încercat se trecă pe aici. Tablele lor s'au sfărâmat şi valurile apei cu vârtejurile lor cele violente le au înghiţit dimpreună cu corpurile ómenilor. Numai o singură corabia de mare s'a străcurat pe aici, Argo, cea mai ilustră dintre tóté, când s'a întors de la Aeta, şi ea de sigur ar fi fost isbită de petrele cele mari , însă zeiţa Junona a ajutat'o ca să trecă, fiind-că iubia pe Iason». Aceste stânci atât funeste navigaţiunii din aşa numitul Oceanos potamos erau cataractele Istrului.” (N. Densuşeanu, Dacia preistorică,1913).



… prin construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I nivelul Dunării s-a ridicat cu 20-40m.


… zona Cazanelor este declarată de specialişti monument unic al naturii în Europa.


… adâncimea Dunării în Cazane atinge 120 m, iar lăţimea fluviului pe alocuri este de 150 m.


… Defileul Dunării este cel mai lung defileu din Europa şi unul dintre cele mai spectaculoase de pe continent.




 
 

 








vineri, 15 ianuarie 2010

Chipul lui Decebal - un megalit din timpurile noastre?


Megalit provine din termenii grecești megas (mare) şi lithos (piatră), și desemnează monumentul realizat din pietre de mari dimensiuni. Cercetătorii consideră megaliții aparținând preistoriei, ...dar și în zilele noastre sunt săpate în stâncă figuri considerate importante pentru nația respectivă. Un exemplu ar putea fi chipurile celor patru președinți americani din Parcul Național Memorial Mount Rushmore.
În România, chipul regelui dac Decebal a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanțarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stâncos de la vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Dimensiunile sunt impresionante: statuia este înaltă de 40m și lată de 25m, ceea ce o face cea mai mare din Europa.

>> Clisura Dunarii

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Anthurium

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com



Anthurium - Flamingo sau Limba de Foc - de origine din Ecuador, Columbia, Brazilia, Costa Rica... se găsește în 600 de specii, dar ca plante de cultură s-au răspândit doar Anthurium andreanum (cu spate mari și spadice galbene) și  Anthurium scherzeranium (cu spadice spiralate).


miercuri, 6 ianuarie 2010

Feerie de iarna

Image Hosting by PictureTrail.com
Nava Dierna

Saintpaulia ionantha

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com



Violeta africană sau Saintpaulia ionantha a fost descoperită în secolul al XIX-lea în munții Usambara, în Africa de Sud. Sunt peste 20 de soiuri salbatice și peste 2000 de hibrizi de diferite culori și combinații.




marți, 5 ianuarie 2010

Hibiscus

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

Hibiscus, de origine din Asia tropicală, se găsește în Europa din secolul al XVIII-lea. Este o plantă de apartament foarte apreciată pentru aspectul decorativ, iar florile, în funcție de specie - Hibiscus rosa sinensis, Hibiscus schizopetalus, ... - pot fi cu petale simple, duble sau franjurate, dar și de diferite culori.






duminică, 3 ianuarie 2010

Amarillis


myimg

Image Hosting by PictureTrail.com
Image Hosting by PictureTrail.com



Amarillis sau crinul este o plantă originară din America Centrală și de Sud. Există diverse specii: Picotee, Red Lion, ...


***

Fotografia - arta exprimarii vizuale - comunica, poate mai mult decat cuvintele, impresii, stari, emotii despre o pasiune, un subiect,... si inregistreaza mai multe detalii decat o poate face mintea.